Bezár
HírekSzív- és érrendszeri betegségekTudomány

Szakorvos: hasi ultrahanggal szinte biztosan kimutatható a főütőér-tágulat

Gyógyulás magazin

(MTI) – Szeberin Zoltán érsebész szerint bár védekezni nem lehet a főütőér-tágulat ellen, hasi ultrahanggal szinte biztosan megállapítható, és a beteg már a műtét után négy nappal elhagyhatja a kórházat.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szakorvosa az M1 műsorában azt mondta, leggyakrabban 60-65 éves férfiakat érint ez a ritka betegség, amelyet nem tudni, pontosan mi okoz, de a dohányzással szorosan összefügg. A betegség alattomos, mert csak akkor vannak tünetei,  amikor már komplikáció merül fel, és ilyenkor a következmények is “drámaiak” lehetnek: ájulás, hasi, mellkasi fájdalom jelentkezik, a kivérzés pedig halált okozhat.

A betegséggel szemben négy-öt országban szűrőprogramot indítottak, mivel az hasi ultrahanggal szinte teljes bizonyossággal megállapítható. Ma már a korábbi nyílt műtés helyett katéteres beavatkozást végeznek, így optimális esetben a beteg négy-öt nappal a műtét után elhagyhatja a kórházat – tette hozzá.

Az aorta az emberi szervezet legnagyobb verőere, mely a szív bal kamrájából lép ki és ellátja az egész szervezetet oxigéndús vérrel. Embernél kb. 2,5–3,5 cm átmérőjű és 30–40 cm hosszú. Alakja egy sétabothoz hasonló egy felszálló ággal (aorta ascendens), ívvel (arcus aortae) és egy hosszú leszálló ággal (aorta descendens).

Forrás: MTI

Gyógyulás magazin
Címkék: főütőér-tágulathasi ultrahang